Barion Pixel

Általános Szerződési feltételek

Alapvető információk

Kérjük, hogy ha vásárlója, felhasználója szeretne lenni webáruházunknak, figyelmesen olvassa el az itt található összes információt! Kizárólag abban az esetben regisztráljon és vegye igénybe szolgáltatásainkat, ha az itt leírtakkal maradéktalanul egyetért és kötelező érvényűnek tekinti magára nézve. Jelen dokumentum nem kerül iktatásra, kizárólag elektronikus formában kerül megkötésre, így online adásvételi szerződés jön létre. A megkötött szerződés későbbiekben nem kereshető vissza, magatartási kódexre nem utal.
Megrendeléssel, működéssel, szállítással, fizetéssel kapcsolatos kérdései esetén forduljon hozzánk bizalommal az alább feltüntetett telefonos vagy e-mailes elérhetőségek bármelyikén.
A regisztráció után elérhető és feltüntetett áraink bruttó árak, melyek magyar Forintban (HUF) értendőek. Az oldalon feltüntetett termékek ára a szállítási költségeket nem tartalmazza!

Üzemeltetői adatok

Cégnév: PierreDerm Kft.
Székhely: 1182. Budapest, Olt u. 14. (nem átvételi vagy ügyfélszolgálati cím!)
Telephely: 1182. Budapest, Halomi út 17. (nem átvételi vagy ügyfélszolgálati cím!)
Adószám: 25965353-2-43
Cégjegyzék szám: 01 09 298955
Adatkezelési nyilvántartási azonosító: NAIH-128251/2017.
Kibocsájtó cégbíróság: Fővárosi Törvényszék Cégbírósága
Szerződés nyelve: Magyar
Elektronikus levelezési cím: info[kukac]pierrewax[pont]hu
Telefonos elérhetőség: +36205332949
Tárhelyszolgáltató adatai: 
PWS Online Kft.
9011 Győr, Szikes út 25. (nem ügyfélszolgálat)
27457993-2-08
info@pws-server.net

Panaszügyintézés

Panaszügyintézés helye egyeztetett időpontban a cég székhelye. A panaszok közlésére szolgáló kapcsolatfelvételi adatok:

Levelezési cím: 1182. Budapest, Olt u. 14. (nem átvételi cím!)
Elektronikus levelezési cím: info[kukac]pierrewax[pont]hu
Telefonszám: +36205332949
Békéltető testület elérhetőség: Budapesti Békéltető Testület
Címe: 1016 Budapest, Krisztina krt. 99.
Telefonszáma: (1) 488-2131
Fax száma: (1) 488-2186
E-mail cím: bekelteto.testulet@bkik.hu

HOVÁ FORDULHATUNK PANASZ ESETÉN?

Először mindig a kereskedőhöz forduljon panaszával. Amennyiben nem sikerül azt az eladóval rendezni, úgy az alábbi fórumokhoz fordulhat:
Fogyasztóvédelmi hatóság (Innovációs és Technológiai Minisztérium Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság)
http://jarasinfo.gov.hu
Európai Fogyasztói Központ
http://www.fogyasztovedelem.kormany.hu
info@magyarefk.hu
külföldi webáruházak esetén (EU, Izland és Norvégia)
Békéltető testület
http://www.bekeltet.hu
Online vitarendezés
http://ec.europa.eu/consumers/odr
odr@itm.gov.hu

Rendelési, teljesítési információk

Az PierreDerm Kft. - PierreWax webáruházában kizárólag elektronikus úton lehetséges terméket rendelni. Nagykereskedésként kizárólag cégeket, egyéni vállalkozásokat, kozmetikus szakembereket, kozmetikus tanulókat tudunk kiszolgálni. Termékeinket szalonban történő, professzionális felhasználásra fejlesztettük ki, ezért a megvásárolt termékek lakosságnak történő értékesítése nem megengedett! Amennyiben Ön partnerként a lakosság felé értékesítette professzionális termékeinket, fenntartjuk a jogot a partnerség azonnali megszüntetésére, a regisztráció törlésére és a további értékesítés megtagadására.  

Az egyszerű regisztrációs folyamat során minden kötelező adatot szükséges kitölteni, és kérjük csatolni a szakmai (kozmetikus) bizonyítványt is! A folyamat során megadott adószám valódiságáért és érvényességéért a regisztrációt benyújtott fél büntetőjogi felelőssége tudatában teljes egészében személyesen felel! Regisztráció után a webáruházba történő belépéssel megkezdhető a vásárlási folyamat és kijelzésre kerülnek az árak. Regisztráció nélkül az árak nem láthatóak. Fenntartjuk a jogot, hogy az inaktív vásárlók regisztrációját rendszerünkből külön értesítés nélkül töröljük. Aktív vásárlónak tekinthető az a felhasználó, aki folyamatosan és aktívan rendeli termékeinket. Az inaktív felhasználók törlésével szeretnénk elkerülni az adatok felesleges tárolását, és a csupán adatszerzésre irányuló regisztrációk eltávolítását. A megrendelések feldolgozása munkanap 8-16 között történik. A szállítással kapcsolatos információkat a Szállítás menüpontban olvashatja el. A keddi és csütörtöki csomagszállítási napokon történő sikeres és maradéktalan teljesítéshez a rendelési határidő a megelőző nap 12:00 órai időpont. Természetesen mindent megteszünk annak érdekében, hogy a csomagot mielőbb megkapja a megrendelő. A megrendelések állapotáról minden esetben a rendszer által küldött automatikus e-mail üzenetben tájékoztatjuk a megrendelőt. Amennyiben a megrendelőnek szüksége van a futárszolgálat nyomkövetési számára, azt elérhetőségeinken szükséges jelezni. Alap esetben ezt a számot külön nem küldjük el, mert meghosszabbítja a feldolgozási folyamatot. 
Általános teljesítési határidő a megrendelés beérkezésétől, illetve banki utalás esetén a megrendelés és a szállítási díj pontos ellenértéken számlánkra történő beérkezésétől számított 2-5 munkanap.
A termékek adatlapján megjelenített képek eltérhetnek a valóságostól, bizonyos esetekben illusztrációként szerepelnek. Cégünk nem vállal felelősséget az esetleges technikai ismertetők a beszállító, vagy rajta kívül álló okok miatt történő előzetes bejelentés nélküli változása miatt.
Fenntartjuk a jogot a már visszaigazolt megrendelések visszautasítására részben, vagy teljes egészben. Részben történő teljesítés kizárólag a megrendelővel történő egyeztetést követően kerülhet sor! A termék vételárának előre történő kiegyenlítése esetén visszautalásra kerül az összeg küldőjének részére. Amennyiben a megrendelés elküldését követően nem kap a megadott e-mail címre visszaigazolást, javasoljuk ellenőrizze a SPAM (levélszemét) mappát a levelező rendszerében. Amennyiben nem kapta meg a visszaigazolást, kérjük vegye fel a kapcsolatot velünk a megadott elérhetőségeken.

Külső körülmények, vis maior

A vis maior olyan természeti vagy emberi eredetű ellenállhatatlan erőt, eseményt jelent, amelyet senki sem tud elhárítani.

Ilyen eseménynek minősül többek között:

-       nemzeti- és nemzetközi egészségügyi járvány világjárvány

-       járvány, vírus terjedése

-       járvány, vírus terjedése nyomán bevezetésre kerülő hatósági intézkedések

Ha a vis maior nem csupán késedelmet idéz elő, hanem lehetetlenné teszi a szerződés teljesítését, akkor a szerződés megszűnik. Ebben az esetben a felek kötelesek elszámolni egymással, azaz a teljesítés lehetetlenné válása előtt nyújtott szolgáltatás, értékesített termék pénzbeli ellenértékét meg kell téríteni (ha az addig nem történt meg), a pénzbeli előlegek pedig visszajárnak.

Mentesülésre akkor van lehetőség vis maior esetén, ha:

-       az említett körülmény a vírussal, járvánnyal egyértelműen összefüggésbe hozható

-       következményei észszerűen elvárható intézkedésekkel sem elháríthatóak

-       a szerződés megkötésének időpontjában nem volt előrelátható

Vis maior esetén korábban értékesített terméket nem vásárlunk vissza.

Rendelés menete

  1. A megvásárolni kívánt terméket helyezze a kosárba
  2. Ha nem szeretne további terméket vásárolni, ellenőrizze a megvásárolni kívánt termék darabszámát. A „törlés” gombra kattintva törölheti a kosár tartalmát. Ha módosítja a megvásárolni kívánt mennyiséget, a mennyiség módosítását követően kattintson a kosár frissítése gombra.
  3. Szállítási/fizetési mód kiválasztása.
  4. Megrendelés
  5. Szállítási / Számlázási, illetve a belépési adatok megadása /Amennyiben már regisztrálta magát, akkor be tud lépni. A megrendelés elküldéséhez minden esetben regisztráció szükséges!
  6. Fogadja el a rendelési feltételeket a jelölőnégyzet bejelölésével, miután megismerte annak tartalmát.
  7. Az adatok megadását követően a "Megrendelés" gombra kattintva tudja elküldeni megrendelését, előtte azonban még egyszer ellenőrizheti a megadott adatokat, illetve megjegyzést is küldhet a megrendelésével. Szükség esetén ezen az oldalon módosítani tudja a megadott adatokat, illetve visszaléphet a kosár tartalmának módosításához is. A megrendelés elküldését követően rendelését módosítani nem tudja.
  8. A megrendelés elküldését követően a megadott e-mail címre visszaigazolást kap a megrendelés rendszerünkbe történő beérkezéséről.

Kérjük kiemelten ügyeljen az elérhetőségi adatok pontos megadására. Rosszul megadott e-mail cím esetén a visszaigazolást nem tudjuk kézbesíteni a megrendelés beérkezéséről. Amennyiben a beérkezett üzenetek mappában nem találja a visszaigazolást ellenőrizze a SPAM - levélszemét mappákat is. Hibásan megadott telefonszám esetén nem tudjuk felvenni a kapcsolatot. Pontatlanul vagy hiányosan megadott kapcsolatfelvételi adatokból adódóan a megrendelés teljesítése ellehetetlenülhet.

Megrendelését telefonon keresztül is leadhatja normál díjas telefonszámunkon. Telefonon történő megrendelés leadása nem jár plusz díjjal. A hívás díja Önt terheli.

A megrendelt termék / házhoz szállítás díjának fizetésének módja, díjszabás, információk

A webáruházban leadott termékek és a házhoz szállítás díjának fizetési módjának ismertetőjét a Fizetés és a Szállítás menüpontok alatt olvashatja el.
A számlát és a szükséges egyéb dokumentumokat a csomag tartalmazza. Kérjük a csomagot kézbesítéskor a futár előtt szíveskedjék megvizsgálni, és esetlegesen a termékeken észlelt sérülés esetén kérje jegyzőkönyv felvételét, és ne vegye át a csomagot. Utólagos, jegyzőkönyv nélküli reklamációt nem áll módunkban elfogadni!

Közösségi (EU) adószámmal rendelkező partner rendelése esetén abban az esetben tudjuk alkalmazni a nettó értéken történő számlázást, amennyiben a rendelés során megadott szállítási cím külföldi (EU tagállam). Abban az esetben, ha közösségi adószámmal rendelkezik, de a rendelés során megadott szállítási cím belföldi, a termékek és szállítás számlázása a jogszabálynak megfelelően bruttó értéken történik!

BARION ONLINE BANKKÁRTYÁS FIZETÉS

Az online bankkártyás fizetések a Barion rendszerén keresztül valósulnak meg. A bankkártya adatok a kereskedőhöz nem jutnak el.

A szolgáltatást nyújtó Barion Payment Zrt. a Magyar Nemzeti Bank felügyelete alatt álló intézmény, engedélyének száma: H-EN-I-1064/2013.

Felhívás a csomagok átvételével kapcsolatosan

A megrendelés elküldésével fizetési kötelezettsége keletkezik. Kizárólag abban az esetben rendelje meg a kívánt termékeket, amennyiben a csomag átvételekor ki tudja fizetni annak díját a futárnak! Át nem vett, visszaküldött csomagok esetén, az újra küldését kizárólag a csomag ellenértékének előre történő átutalása – kiegyenlítése esetén áll módunkban ismételten elindítani!

Elállási/felmondási jog gyakorlásáról szóló tájékoztatás

Ön 14 napon belül jogosult indokolás nélkül elállni e szerződéstől. Hasonlóképpen, ha a szolgáltatás nyújtására irányuló szerződés esetén a szerződés teljesítése megkezdődött, Ön jogosult 14 napon belül indokolás nélkül felmondani a szerződést. Az elállási/felmondási határidő, a termék átvételének napjától számított 14 nap. Ha Ön elállási/felmondási jogával élni kíván, elállási/felmondási szándékát tartalmazó egyértelmű nyilatkozatát köteles eljuttatni (elektronikus úton küldött levél útján) az alábbi címre: info[kukac]pierrewax[pont]hu
Az elállási/felmondási nyilatkozat letöltéséhez kattintson ide.
Ön határidőben gyakorolja elállási/felmondási jogát, ha a fent megjelölt határidő lejárta előtt elküldi elállási/felmondási nyilatkozatát. A fogyasztót terheli annak bizonyítása, hogy a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet 20. §-ban meghatározott elállási és felmondási jogot a rendeletben foglaltakkal összhangban gyakorolta.
Ön határidőben gyakorolja elállási/felmondási jogát, ha a fent megjelölt határidő lejárta előtt elküldi elállási/felmondási nyilatkozatát.
A fogyasztót terheli annak bizonyítása, hogy a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet 20. §-ban meghatározott elállási és felmondási jogot a rendeletben foglaltakkal összhangban gyakorolta.
Az elállás/felmondás joghatásai
Ha Ön eláll ettől a szerződéstől, haladéktalanul, de legkésőbb az Ön elállási nyilatkozatának kézhezvételétől számított 14 napon belül visszatérítjük az Ön által teljesített valamennyi ellenszolgáltatást, ideértve a fuvarozási költséget is (kivéve azokat a többletköltségeket, amelyek amiatt merültek fel, hogy Ön az általunk felkínált, legolcsóbb szokásos fuvarozási módtól eltérő fuvarozási módot választott.) A visszatérítés során az eredeti ügylet során alkalmazott fizetési móddal egyező fizetési módot alkalmazunk, kivéve, ha Ön más fizetési mód igénybevételéhez kifejezetten a hozzájárulását adja; e visszatérítési mód alkalmazásából kifolyólag Önt semmilyen többletköltség nem terheli. A visszatérítést mindaddig visszatarthatjuk, amíg vissza nem kaptuk a terméket, vagy Ön nem igazolta, hogy azt visszaküldte: a kettő közül a korábbi időpontot kell figyelembe venni.
Ön köteles számunkra a termék átvételére Ön által feljogosított személy nevét és postai címét, ha van ilyen személy számára a terméket indokolatlan késedelem nélkül, de legkésőbb elállási nyilatkozatának közlésétől számított 14 napon belül visszaküldeni vagy átadni. A határidő betartottnak minősül, ha a 14 napos határidő letelte előtt elküldi a terméket. A termék visszaküldésének közvetlen költségét Ön viseli.
Ön kizárólag akkor vonható felelősségre a termékben bekövetkezett értékcsökkenésért, ha az a termék jellegének, tulajdonságainak és működésének megállapításához szükséges használatot meghaladó használat miatt következett be.
Nem illeti meg a fogyasztót az elállási / felmondási jog:
- Olyan termék esetén, melynek ára a vállalkozás által nem irányítható pénzpiai mozgások, ingadozásoktól függ.
- Kifejezetten a fogyasztó kérésére, az ő által szabott igények alapján egyedi kérésének megfelelően került előállításra.
- Romlandó vagy minőségét rövid ideit megőrző termékek.
- Hang, illetve kép, vagy szoftver esetén, ha a csomagolását felbontotta.
- Olyan zárt csomagolású termékek esetén amelyek egészségvédelmi vagy higiéniai okokból a védőcsomagolás felbontását követően nem küldhető vissza (pl.:védőfelszerelés)

Felhívjuk figyelmét, hogy elállás esetén a visszaküldött termékek épségét, sértetlenségét ellenőrizzük. Ezért kérjük, hogy kiemelt figyelmet fordítson a visszaküldés előtt a megfelelő csomagolásra és a termékek védelmére! Abban az esetben, ha a visszaszállítás során a termék bármilyen okból megsérül, akkor nem áll módunkban a termék árát visszatéríteni. Ilyen sérülésnek számít a termék csomagolásának sérülése is, mint pl.: dörzsölődés következtében a külső csomagolás matt, karcos lesz; a wax patronok eldőlnek, felborulnak és a görgőfejen vagy annak fóliája alatt wax jelenik meg; az ápoló termékek eldőlnek, felborulnak és a bennük található folyadék kiszivárog.

Szavatosság, jótállás

Milyen esetben élhet Ön a termékszavatossági jogával?
Ingó dolog (termék) hibája esetén Ön – választása szerint – az 1. pontban meghatározott jogát vagy termékszavatossági igényt érvényesíthet.
Milyen jogok illetik meg Önt termékszavatossági igénye alapján?
Termékszavatossági igényként Ön kizárólag a hibás termék kijavítását vagy kicserélését kérheti.
Milyen esetben minősül a termék hibásnak?
A termék akkor hibás, ha az nem felel meg a forgalomba hozatalakor hatályos minőségi követelményeknek vagy pedig, ha nem rendelkezik a gyártó által adott leírásban szereplő tulajdonságokkal.
Milyen határidőben érvényesítheti Ön termékszavatossági igényét?
Termékszavatossági igényét Ön a termék gyártó általi forgalomba hozatalától számított két éven belül érvényesítheti. E határidő elteltével e jogosultságát elveszti.
Kivel szemben és milyen egyéb feltétellel érvényesítheti termékszavatossági igényét?
Termékszavatossági igényét kizárólag az ingó dolog gyártójával vagy forgalmazójával szemben gyakorolhatja. A termék hibáját termékszavatossági igény érvényesítése esetén Önnek kell bizonyítania.
A gyártó (forgalmazó) milyen esetben mentesül termékszavatossági kötelezettsége alól?
A gyártó (forgalmazó) kizárólag akkor mentesül termékszavatossági kötelezettsége alól, ha bizonyítani tudja, hogy:
- a terméket nem üzleti tevékenysége körében gyártotta, illetve hozta forgalomba, vagy a hiba a tudomány és a technika állása szerint a forgalomba hozatal időpontjában nem volt felismerhető vagy
- a termék hibája jogszabály vagy kötelező hatósági előírás alkalmazásából ered
A gyártónak (forgalmazónak) a mentesüléshez elegendő egy okot bizonyítania.
Felhívjuk figyelmét, hogy ugyanazon hiba miatt kellékszavatossági és termékszavatossági igényt egyszerre, egymással párhuzamosan nem érvényesíthet. Termékszavatossági igényének eredményes érvényesítése esetén azonban a kicserélt termékre, illetve kijavított részre vonatkozó kellékszavatossági igényét a gyártóval szemben érvényesítheti.

Jótállás
Milyen esetben élhet Ön a kellékszavatossági jogával?
Hibás teljesítés esetén a felek közti szerződés alapján a forgalmazó jótállásra köteles.
Mikor mentesül a vállalkozás a jótállási kötelezettsége alól?
A vállalkozás jótállási kötelezettsége alól csak abban az esetben mentesül, ha bizonyítja, hogy a hiba oka a teljesítés után keletkezett.
A termékek szállítása során történt sérülések (melyek esetlegesen nem azonnal észrevehetőek) okozta bármilyen hibáért felelősséget nem vállalunk! Vevő köteles átvételkor minden termék épségét ellenőrizni!

Gyártói jótállás
Amennyiben az egyes termékekre gyártói jótállások irányadók, úgy ezek a jogszabályi alapon nyújtott kötelező jótállás feltételeit nem írják felül. Kérjük tájékozódjon a termékkel kapcsolatos gyártói jótállás feltételeiről a termék csomagolásán.

Kötelező jótállás
Azon termékekre, amelyek eladási ára 10.000,- Ft, vagy az alatti, kötelező jótállás – jogszabály alapján – nem vonatkozik, ugyanakkor a gyártó vagy forgalmazó vállalhat önkéntes jótállást, illetve a fogyasztót megilletik a kellékszavatossági jogok. Fogyasztónak minősülő Vásárló esetén a termék meghibásodása esetén értékhatártól függően egy, kettő, vagy három év kötelező jótállás terjed ki az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX.22.) Kormányrendelet mellékletében felsorolt egyes termékkategóriákba tartozó termékekre. 

A sávos jótállási időt az alábbi táblázat szemlélteti:

Eladási értékhatár

Jótállási idő

10.001 -100.000 Ft

1 év

100.001 - 250 000 Ft

2 év

250.001 - 

3 év

Az oldal / domain tartalmának felhasználása

A pierrewax.hu domain alatt található weboldal, weboldalak teljes tartalma saját szellemi tulajdont képez. Az itt szereplő bármely tartalom felhasználása tiltott a tulajdonos engedélye, beleegyezése nélkül. Engedélyezéssel kapcsolatos információ kérés az oldalon mindenkor feltüntetett elérhetőségeken lehetséges. Elsődlegesen telefonon, ezt követő egyeztetés után pedig e-mailben. A spam-ként, levélszemétként, kéretlen tartalomként észlelt és törölt levelek kézbesítetlennek, érvénytelennek tekintendőek. 

Engedély, beleegyezés nélküli felhasználás esetén napi kötbér fizetendő a felhasznált bármely tartalom után. Ennek mértéke nettó 300 EUR /naptári nap. Az engedély nélküli tartalmat észleléskor közjegyző jelenlétében mentjük és rögzítjük a pontos dátumot és időpontot. A kötbér mértékének megfizetését illetve annak hiányát 30 naptári nap után jelezzük az engedély nélküli felhasználó számára!

Az oldal használatával, megtekintésével a felhasználó által elfogadottnak tekintendő az ÁSZF jelen része is! 

Adatkezelési tájékoztató

PierreDerm Korlátolt Felelősségű Társaság, székhely: 1182 Budapest, Olt utca 14., adószám: 25965353-2-43, cégjegyzékszám: 01-09-298955, képviseletre jogosult: Vincze Gábor, képviseletre jogosult tisztsége: ügyvezető (vezető tisztségviselő) (a továbbiakban: Társaság)

A természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS (EU) 2016/679 RENDELETE (2016. április 27.) (általános adatvédelmi rendelet, a továbbiakban: Rendelet), továbbá az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) szerint az érintettet az adatkezelés megkezdése előtt egyértelműen és részletesen tájékoztatni kell az adatai kezelésével kapcsolatos minden tényről, így különösen az adatkezelés céljáról és jogalapjáról, az adatkezelésre és az adatfeldolgozásra jogosult személyéről, illetve arról, hogy kik ismerhetik meg az adatokat, továbbá az érintett adatkezeléssel kapcsolatos jogairól és jogorvoslati lehetőségeiről. A jogszabályi kötelezettséget a Társaság jelen tájékoztatóval teljesíti.

A. Az adatkezelésre vonatkozó tájékoztatás

I. Adatkezelő, az adatkezelő képviselője és a személyes adatok címzettjei

(1)  Az adatkezelő a Társaság.

(2)  A Társaság, mint adatkezelő képviselője és elérhetőségei:

Vincze Gábor ügyvezető, cím: 1182 Budapest, Halomi út 17., telefonszám: +36205332949, e-mail: info@pierrewax.hu, honlap: pierrewax.hu,

(3)  A személyes adatok címzettjei

a)    Általános, bármely jogcímen kezelt adat kezelésére kiterjedő jogkörrel rendelkező címzettek:

-       adatkezelő képviselője;

-       adatkezelési feladatok ellátására kijelölt munkavállalók.

b)    Szerződéshez kapcsolódó adatkezelést végző címzettek:

-       az (1) bekezdésben felsoroltak;

-       ügyfélkiszolgálással kapcsolatos feladatokat ellátó munkavállalók;

-       adatfeldolgozók.

c)    Jogi kötelezettségen alapuló adatkezelést végző címzettek:

-       az (1) bekezdésben felsoroltak;

-       adatfeldolgozók.

d)    Kötelező adatkezelést végző címzettek:

-       az (1) bekezdésben felsoroltak.

II. Adatfeldolgozó

(1)  Ha az adatkezelést a Társaság nevében más végzi, a Társaság kizárólag olyan adatfeldolgozókat vehet igénybe, akik vagy amelyek megfelelő garanciákat nyújtanak az adatkezelés e rendelet követelményeinek való megfelelését és az érintettek jogainak védelmét biztosító, megfelelő technikai és szervezési intézkedések végrehajtására.

(2)  A Társaság által igénybe vett adatfeldolgozók:

a)    könyvelés

b)    futárszolgálat

c)    szerződött logisztikai partner

d)    viszonteladó partnerek

(3)  A Társaság által igénybe vett adatfeldolgozóknak átadott adatok:

a)    a szerződésekkel összefüggésben, a szerződés teljesítése céljából kezelt személyes adatok közül (futár, viszonteladó partnerek):

-       név,

-       szállítási cím,

-       e-mail cím,

-       telefonszám.

b)    jogi kötelezettség teljesítése céljából kezelt személyes adatok közül (könyvelés):

-       név,

-       számlázási cím.

III. Szerződéshez kapcsolódó adatkezelés:

(1)  A Társaság a szerződésekkel összefüggésben, a szerződés teljesítése céljából kezeli a vele bármilyen minőségben szerződött természetes személy adatait. Az érintettet az adatkezelés megkezdése előtt egyértelműen és részletesen tájékoztatni kell az adatai kezelésével kapcsolatos minden tényről, így különösen az adatkezelés céljáról és jogalapjáról, az adatkezelésre és az adatfeldolgozásra jogosult személyéről, az adatkezelés időtartamáról.

(2)  A Társaság a szerződésekkel összefüggésben, a szerződés teljesítése céljából az alábbi személyes adatokat kezeli:

a)    név,

b)    születési hely, idő,

c)    telefonszám,

d)    lakcím,

e)    e-mail cím.

(3)  Az adatkezelés jogalapja a szerződés teljesítése.

(4)  Az adatok tárolásának időtartama a szerződés megszűnését követő 5 év, kivéve, ha jogszabály más időtartamot határoz meg.

IV. A Társaság honlapjához kapcsolódó adatkezelés

(1)  A cookie-k – magyar nevükön sütik – kisméretű adatfájlok, melyeket a böngészés során a webhely az oldalaira látogató számítógépén, illetve mobilkészülékén helyez el. A cookie nem tartalmaz személyes információkat, és önmagában nem képes a felhasználó azonosítására, kizárólag a böngészésre használt eszköz felismerésére alkalmas. A sütik segítségével a honlap bizonyos ideig megjegyzi a felhasználó egyes műveleteit és beállításait, ezzel megkönnyíti a honlap használatát és statisztikai jellegű információkat gyűjt a látogatóinkról. Az Európai Bizottság irányelvei alapján, amennyiben azok az adott szolgáltatás használatához nem elengedhetetlenül szükségesek, cookie-kat csak a felhasználó kifejezett engedélyével lehet elhelyezni. A honlap használ ideiglenes cookie-t, amely a honlap bezárása után megszűnik, illetve állandó cookie-t, amely a felhasználó általi törlésig a számítógépen marad. Bizonyos cookie-k nélkülözhetetlenek a honlap használatához, míg vannak olyan típusú cookie-k, amelyek a felhasználói élmény javítását szolgálják.

(2)  A honlap használatához elengedhetetlenül szükséges cookie-k lehetővé teszik a weboldal alapvető funkcióinak használatát, ezek hiányában számos funkció nem elérhető. Ezen cookie-k esetében az adatkezelés kizárólag a böngészés ideje alatt történik, a munkamenet végeztével, illetve a böngésző bezárásával a cookie-k törlődnek. Az ilyen típusú cookie-k használata nem igényli a felhasználó hozzájárulását, arról a honlapon történő első látogatás alkalmával kell tájékoztatást adni akként, hogy a honlapon a tájékoztatás lényegének összefoglalása megtalálható, emellett egy linken keresztül érhető el a teljes tájékoztató.

(3)  A felhasználói élmény javítását szolgáló cookie-k célja alapvetően a szolgáltatás hatékonyságának növelése, a honlap használatának kényelmesebbé tétele, emellett a teljesítmény javítására szolgálnak. Az ilyen típusú cookie-k használatához szükséges az adatkezelést megelőzően a felhasználó kifejezett hozzájárulása, ez a hozzájárulás kizárólag aktív magatartással adható meg, az erre vonatkozó négyzet bejelölésével. A hozzájárulással együtt az ilyen típusú cookie-k használatáról is tájékoztatást kell adni akként, hogy a honlapon a tájékoztatás lényegének összefoglalása megtalálható, emellett egy linken keresztül érhető el a teljes tájékoztató.

(4)  A Társaság a cookie-k használatával összefüggésben kizárólag a felhasználó egyes műveleteire és beállításaira vonatkozó adatokat kezel, nem kezeli a felhasználók személyes adatait. A felhasználó a honlap használata során ezen adatkezelést bármikor megtilthatja.  A kezelt adatokat a Társaság nem kapcsolja össze a felhasználó egyéb adataival, és a felhasználó hozzájárulása nélkül nem adja át harmadik személynek.

V. A Társaság honlapjához kapcsolódó adatkezelés

(1)  A Társaság honlapja a használat során az alábbi adatokat rögzíti és kezeli:

a)    felhasználó által használt IP cím,

b)    böngésző típusa,

c)    operációs rendszer jellemzői,

d)    böngészés időpontja,

e)    a honlapon végzett tevékenység.

(2)  A Társaság a honlapon az alábbi cookie-kat alkalmazza:

a)    Google Analytics,

b)    Prestashop

(3)  Az adatkezelés jogalapja a honlap használatához elengedhetetlenül szükséges cookie-k esetébenaz elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalmi szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. CVIII. törvény (Elkertv.) 13/A. § (3) bekezdése, míg a felhasználói élmény javítását szolgáló cookie-k esetében a felhasználó hozzájárulása.

(4)  A cookiek törléséhez kérjük böngészőjében végezze el a megfelelő menüpont futtatását

(5)  Az adatok tárolásának időtartama:

a)    honlap használatához elengedhetetlenül szükséges cookie-k: a munkamenet végéig, illetve a böngésző bezárásáig,

b)    felhasználói élmény javítását szolgáló cookie-k:

a felhasználó böngésző eszközén a felhasználó által a böngészési előzmények törléséig.

VI. A Társaság hírlevél szolgáltatásához kapcsolódó adatkezelés

(1)  A honlapon a felhasználóknak lehetősége van feliratkozni a Társaság hírlevelére. A hírlevél szolgáltatásra való feliratkozáshoz szükséges a felhasználó kifejezett hozzájárulása, ez a hozzájárulás kizárólag aktív magatartással adható meg, a hírlevél küldéséhez szükséges adatok megadásával, és a személyes adatok kezeléséhez való hozzájárulásra vonatkozó négyzet felhasználó általi bejelölésével.

(2)  A felhasználó a hozzájárulását bármikor visszavonhatja, írásban vagy a Társaság e-mail címére megküldött nyilatkozattal, ilyen esetben a felhasználó adatai haladéktalanul törlésre kerülnek.

(3)  A Társaság által a hírlevél szolgáltatással kapcsolatosan kezelt adatok:

a)    felhasználó teljes neve,

b)    felhasználó e-mail címe,

(4)  A hírlevél szolgáltatással kapcsolatos adatkezelés célja a felhasználó tájékoztatása a Társaság programjairól, akcióiról, termékeiről és szolgáltatásairól.

(5)  Az adatkezelés jogalapja az érintett hozzájárulása.

(6)  Az adatok tárolásának időtartama:

a)    a hírlevél szolgáltatás megszűnéséig, vagy

b)    a hozzájárulás visszavonásáig.

VII. A Társaság Facebook oldalához kapcsolódó adatkezelés

(1)  A Társaság a programjainak és szolgáltatásainak ismertetésére Facebook oldalt tart fenn. A Társaság Facebook oldalán található posztokhoz történő hozzászólás nem minősül a Társaság felé formális megkeresésnek.

(2)  A Társaság a Facebook oldalán, illetve ahhoz kapcsolódóan nem kezel személyes adatot, így a felhasználó által közzétett személyes adatot sem, a felhasználókra a Facebook adatkezelési szabályzata az irányadó (https://www.facebook.com/privacy/explanation).

(3)  A Társaság fenntartja magának a jogot, hogy a Facebook használati feltételeit (https://www.facebook.com/policies?ref=pf) sértő, vagy egyébként jogellenes, illetve a Társaság filozófiájával és üzletpolitikájával össze nem egyeztethető hozzászólás vagy ilyen tartalom közzététele esetén további értesítés nélkül letiltsa az érintettet és/vagy törölje a hozzászólást. A Társaság semmiféle felelősséget nem vállal az ilyen hozzászólásért vagy tartalomért.

(4)  A Társaság Facebook oldalán történő hírlevél szolgáltatáshoz kapcsolódó adatkezelésre a jelen Fejezet VIII. cikkében foglaltak megfelelően alkalmazandók.

(5)  A Társaság Facebook oldalán történő regisztrációhoz kapcsolódó adatkezelésre a jelen Fejezet VIII. cikkében foglaltak megfelelően alkalmazandók.

VIII. A Társaság honlapján történő regisztrációhoz kapcsolódó adatkezelés

(1)  A honlapon a felhasználóknak lehetősége van regisztrációra, amihez szükséges a felhasználó kifejezett hozzájárulása, ez a hozzájárulás kizárólag aktív magatartással adható meg, a regisztrációhoz szükséges adatok megadásával, és a személyes adatok kezeléséhez való hozzájárulásra vonatkozó négyzet felhasználó általi bejelölésével.

(2)  A felhasználó a hozzájárulását bármikor visszavonhatja, írásban vagy a Társaság e-mail címére megküldött nyilatkozattal, ilyen esetben a felhasználó adatai haladéktalanul törlésre kerülnek.

(1)  A Társaság által a regisztrációs szolgáltatással kapcsolatosan kezelt adatok:

a)    felhasználó teljes neve,

b)    felhasználó e-mail címe,

c)    számlázási adatai,

d)    szállítási adatai,

e)    telefonszáma,

f)     szakmai bizonyítványának másolata, fényképe.

(2)  A regisztrációval kapcsolatos adatkezelés célja:

a)    a felhasználó tájékoztatása a Társaság programjairól, akcióiról, termékeiről és szolgáltatásairól,

b)    hozzáférés a webáruházhoz,

c)    hírlevél regisztráció (mailchimp közvetített szolgáltatás),

d)    online időpont foglaló

(3)  Az adatkezelés jogalapja az érintett hozzájárulása.

(4)  Az adatok tárolásának időtartama:

a)    a regisztráció szolgáltatás megszűnéséig, vagy

b)    a hozzájárulás visszavonásáig.

IX. A Társaság webáruházához kapcsolódó adatkezelés

(1)  A webáruházban történő vásárlással összefüggésben, a szerződés teljesítése céljából kezeli a vele szerződött természetes személy adatait. Az érintettet az adatkezelés megkezdése előtt egyértelműen és részletesen tájékoztatni kell az adatai kezelésével kapcsolatos minden tényről, így különösen az adatkezelés céljáról és jogalapjáról, az adatkezelésre és az adatfeldolgozásra jogosult személyéről, az adatkezelés időtartamáról.

(2)  A webáruházban történő vásárlással összefüggésben történő adatkezelés megfelel az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény és a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet rendelkezéseinek.

(3)  A Társaság a szerződésekkel összefüggésben az alábbi személyes adatokat kezeli:

a)    név,

b)    szállítási cím,

c)    számlázási cím,

d)    telefonszám,

e)    e-mail cím,

f)     szakmai bizonyítvány fényképe, másolata.

(4)  Az adatkezelés jogalapja a szerződés teljesítése.

(5)  Az adatok tárolásának időtartama a szerződés megszűnését követő 5 év, kivéve, ha jogszabály más időtartamot határoz meg.

X. A Társaság által szervezett ajándéksorsolással kapcsolatos adatkezelés

(1)   A Társaság ajándéksorsolást a szerencsejáték szervezéséről szóló 1991. évi XXXIV. törvény alapján szervez, amelyben a részvétel önkéntes, ennek során az érintett hozzájárulása alapján kezelheti az érintett természetes személy személyes adatait. Az adatok kezelésének célja a nyertes személyének megállapítása, a nyeremény részére történő eljuttatása.

(2)  Az érintett a hozzájárulását bármikor visszavonhatja, írásban vagy a Társaság e-mail címére megküldött nyilatkozattal, ilyen esetben az érintett adatai haladéktalanul törlésre kerülnek.

(3)  A Társaság az ajándéksorsolással összefüggésben az alábbi személyes adatokat kezeli:

a)    név,

b)    szállítási cím,

c)    számlázási cím,

d)    vállalkozási adószám,

e)    telefonszám,

f)     e-mail cím.

(4)  Az adatkezelés jogalapja az érintett hozzájárulása.

(5)  Az adatok tárolásának időtartama:

a)    az ajándéksorsolás végelszámolásáig, vagy

b)    a hozzájárulás visszavonásáig.

XI. A Társaság által folytatott direkt marketinggel kapcsolatos adatkezelés

(1)  A Társaság direkt marketinget (közvetlen megkeresés) kizárólag a reklám címzettjének előzetes, egyértelmű és kifejezett hozzájárulásával alkalmaz, a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény rendelkezéseinek betartásával. Az adatkezelés célja az érintett tájékoztatása a Társaság programjairól, akcióiról, termékeiről és szolgáltatásairól, postai vagy elektronikus úton.

(2)  Az érintett a hozzájárulását bármikor visszavonhatja, írásban vagy a Társaság e-mail címére megküldött nyilatkozattal, ilyen esetben az érintett adatai haladéktalanul törlésre kerülnek.

(3)  A Társaság a direkt marketinggel összefüggésben az alábbi személyes adatokat kezeli:

a)    név,

b)    lakcím,

c)    telefonszám,

d)    e-mail cím.

(4)  Az adatkezelés jogalapja az érintett hozzájárulása.

(5)  Az adatok tárolásának időtartama:

c)    a direkt marketing szolgáltatás megszűnéséig, vagy

d)    a hozzájárulás visszavonásáig.

XII. Jogi kötelezettségen alapuló adatkezelés:

(1)  A Társaság törvényben előírt adó és számviteli kötelezettségek teljesítése céljából kezeli a vele üzleti kapcsolatba lépő természetes személyek törvényben meghatározott adatait. Az érintettet az adatkezelés megkezdése előtt egyértelműen és részletesen tájékoztatni kell az adatai kezelésével kapcsolatos minden tényről, így különösen az adatkezelés céljáról és jogalapjáról, az adatkezelésre és az adatfeldolgozásra jogosult személyéről, az adatkezelés időtartamáról.

(2)  A Társaság jogi kötelezettség teljesítése céljából az alábbi személyes adatokat kezeli:

a) név,

b) lakcím.

(3)  Az adatkezelés jogalapja a Társaságra vonatkozó jogi kötelezettség teljesítése.

(4)  Az adatok tárolásának időtartama az alapul szolgáló jogviszony megszűnését követő 8 év.

XIII. Kötelező adatkezelés:

(1)  Személyes adat akkor is kezelhető, ha azt törvény vagy - törvény felhatalmazása alapján, az abban meghatározott körben - helyi önkormányzat rendelete közérdeken alapuló célból elrendeli. Az érintettet az adatkezelés megkezdése előtt egyértelműen és részletesen tájékoztatni kell az adatai kezelésével kapcsolatos minden tényről, így különösen az adatkezelés céljáról és jogalapjáról, az adatkezelésre és az adatfeldolgozásra jogosult személyéről, az adatkezelés időtartamáról.

(2)  Kötelező adatkezelés esetén a kezelendő adatok fajtáit, az adatkezelés célját és feltételeit, az adatok megismerhetőségét, az adatkezelés időtartamát, valamint az adatkezelő személyét az adatkezelést elrendelő törvény, illetve önkormányzati rendelet határozza meg.

XIV. Adatvédelem

(1)  A Társaság a tudomány és technológia állása és a megvalósítás költségei, továbbá az adatkezelés jellege, hatóköre, körülményei és céljai, valamint a természetes személyek jogaira és szabadságaira jelentett, változó valószínűségű és súlyosságú kockázat figyelembevételével mind az adatkezelés módjának meghatározásakor, mind pedig az adatkezelés során olyan megfelelő technikai és szervezési intézkedéseket – például álnevesítést – hajt végre, amelyek célja egyrészt az adatvédelmi elvek, például az adattakarékosság hatékony megvalósítása, másrészt az e rendeletben foglalt követelmények teljesítéséhez és az érintettek jogainak védelméhez szükséges garanciák beépítése az adatkezelés folyamatába.

(2)  A Társaság megfelelő technikai és szervezési intézkedéseket hajt végre annak biztosítására, hogy alapértelmezés szerint kizárólag olyan személyes adatok kezelésére kerüljön sor, amelyek az adott konkrét adatkezelési cél szempontjából szükségesek. Ez a kötelezettség vonatkozik a gyűjtött személyes adatok mennyiségére, kezelésük mértékére, tárolásuk időtartamára és hozzáférhetőségükre. Ezek az intézkedések különösen azt kell, hogy biztosítsák, hogy a személyes adatok alapértelmezés szerint a természetes személy beavatkozása nélkül ne válhassanak hozzáférhetővé meghatározatlan számú személy számára.

(3)  A Rendeletben foglaltaknak megfelelően jóváhagyott tanúsítási mechanizmus felhasználható annak bizonyítása részeként, hogy a Társaság teljesíti az e cikk (1) és (2) bekezdésében előírt követelményeket.

(4)  A Társaság honlapja SSL tanúsítvánnyal van ellátva.

(5)  A Társaság által adatkezelésre és az adatok nyilvántartására használt számítógép(ek) vírusvédelmi programmal, hardveres és szoftveres védelemmel vannak ellátva.

B. Az érintett jogai

I. Átláthatóság és intézkedések

(1)  A Társaság vállalja, hogy az érintett részére a személyes adatok kezelésére vonatkozó valamennyi információt és tájékoztatást tömör, átlátható, érthető és könnyen hozzáférhető formában, világosan és közérthetően megfogalmazva nyújtja, különösen a gyermekeknek címzett bármely információ esetében. Az információkat az érintett választása szerint írásban vagy elektronikus úton adja meg, de az érintett kérésére szóbeli tájékoztatás is adható, feltéve, hogy más módon igazolták az érintett személyazonosságát.

(2)  A Társaság elősegíti az érintett jogainak a gyakorlását. Az 1. Fejezet II/5. b) pontban említett esetekben a Társaság az érintett jogai gyakorlására irányuló kérelmének a teljesítését nem tagadhatja meg, kivéve, ha bizonyítja, hogy az érintettet nem áll módjában azonosítani.

(3)  A Társaság indokolatlan késedelem nélkül, de mindenféleképpen a kérelem beérkezésétől számított egy hónapon belül tájékoztatja az érintettet a kérelem nyomán hozott intézkedésekről. Szükség esetén, figyelembe véve a kérelem összetettségét és a kérelmek számát, ez a határidő további két hónappal meghosszabbítható. A határidő meghosszabbításáról a Társaság a késedelem okainak megjelölésével a kérelem kézhezvételétől számított egy hónapon belül tájékoztatja az érintettet. Ha az érintett elektronikus úton nyújtotta be a kérelmet, a tájékoztatást lehetőség szerint elektronikus úton kell megadni, kivéve, ha az érintett azt másként kéri.

(4)  A Társaság nem tesz intézkedéseket az érintett kérelme nyomán, késedelem nélkül, de legkésőbb a kérelem beérkezésétől számított egy hónapon belül tájékoztatja az érintettet az intézkedés elmaradásának okairól, valamint arról, hogy az érintett panaszt nyújthat be valamely felügyeleti hatóságnál, és élhet bírósági jogorvoslati jogával.

(5)  A Társaság az információkat, illetve a tájékoztatást és intézkedést díjmentesen biztosítja. Ha az érintett kérelme egyértelműen megalapozatlan vagy – különösen ismétlődő jellege miatt – túlzó, a Társaság, figyelemmel a kért információ vagy tájékoztatás nyújtásával vagy a kért intézkedés meghozatalával járó adminisztratív költségekre észszerű összegű díjat számíthat fel, vagy megtagadhatja a kérelem alapján történő intézkedést. A kérelem egyértelműen megalapozatlan vagy túlzó jellegének bizonyítása a Társaságot terheli.

(6)  Ha Társaságnak megalapozott kétségei vannak a kérelmet benyújtó természetes személy kilétével kapcsolatban, további, az érintett személyazonosságának megerősítéséhez szükséges információk nyújtását kérheti.

(7)  Az érintett részére a következő szakasz alapján nyújtandó információkat szabványosított ikonokkal is ki lehet egészíteni annak érdekében, hogy a tervezett adatkezelésről az érintett jól látható, könnyen érthető és jól olvasható formában kapjon általános tájékoztatást. Az elektronikusan megjelenített ikonoknak géppel olvashatónak kell lenniük.

II. Tájékoztatás és a személyes adatokhoz való hozzáférés

(1)  Ha az érintettre vonatkozó személyes adatokat az érintettől gyűjtik, a Társaság a személyes adatok megszerzésének időpontjában az érintett rendelkezésére bocsátja a következő információk mindegyikét, ill. tájékoztatja az alábbiakról:

a)    az adatkezelőnek és – ha van ilyen – az adatkezelő képviselőjének a kiléte és elérhetőségei;

b)    az adatvédelmi tisztviselő elérhetőségei, ha van ilyen;

c)    a személyes adatok tervezett kezelésének célja, valamint az adatkezelés jogalapja;

d)    amennyiben az adatkezelés az adatkezelő vagy egy harmadik fél jogos érdekeinek érvényesítéséhez szükséges, az adatkezelő vagy harmadik fél jogos érdekei;

e)    adott esetben a személyes adatok címzettjei, illetve a címzettek kategóriái, ha van ilyen;

f)     a személyes adatok tárolásának időtartama, vagy ha ez nem lehetséges, ezen időtartam meghatározásának szempontjai;

g)    az érintett kérelmezheti az adatkezelőtől a rá vonatkozó személyes adatokhoz való hozzáférést, azok helyesbítését, törlését vagy kezelésének korlátozását, és tiltakozhat az ilyen személyes adatok kezelése ellen, valamint joga van az adathordozhatósághoz;

h)    az érintett hozzájárulásán alapuló adatkezelés esetén a hozzájárulás bármely időpontban történő visszavonásához való jog, amely nem érinti a visszavonás előtt a hozzájárulás alapján végrehajtott adatkezelés jogszerűségét;

i)      a felügyeleti hatósághoz címzett panasz benyújtásának jogáról;

j)      arról, hogy a személyes adat szolgáltatása jogszabályon vagy szerződéses kötelezettségen alapul vagy szerződés kötésének előfeltétele-e, valamint hogy az érintett köteles-e a személyes adatokat megadni, továbbá hogy milyen lehetséges következményeikkel járhat az adatszolgáltatás elmaradása;

 Ha a Társaság a személyes adatokon a gyűjtésük céljától eltérő célból további adatkezelést kíván végezni, a további adatkezelést megelőzően tájékoztatnia kell az érintettet erről az eltérő célról és az 1. bekezdésben említett minden releváns kiegészítő információról.

 A bekezdés nem alkalmazandó, ha és amilyen mértékben az érintett már rendelkezik az információkkal.

 (2)  Ha a személyes adatokat nem az érintettől szerezték meg, az adatkezelő az érintett rendelkezésére bocsátja a következő információkat:

a)    az (1) bekezdés a)-i) és k) pontjaiban felsoroltak;

b)    az érintett személyes adatok kategóriái;

c)    a személyes adatok forrása és adott esetben az, hogy az adatok nyilvánosan hozzáférhető forrásokból származnak-e.

A Társaság a (2) bekezdés szerinti tájékoztatást az alábbiak szerint adja meg:

-       a személyes adatok kezelésének konkrét körülményeit tekintetbe véve, a személyes adatok megszerzésétől számított észszerű határidőn, de legkésőbb egy hónapon belül;

-       ha a személyes adatokat az érintettel való kapcsolattartás céljára használják, legalább az érintettel való első kapcsolatfelvétel alkalmával; vagy

-       ha várhatóan más címzettel is közlik az adatokat, legkésőbb a személyes adatok első alkalommal való közlésekor.

Ha a Társaság a személyes adatokon a megszerzésük céljától eltérő célból további adatkezelést kíván végezni, a további adatkezelést megelőzően tájékoztatnia kell az érintettet erről az eltérő célról és a 2. bekezdésben említett minden releváns kiegészítő információról.

A bekezdés nem alkalmazandó, ha és amilyen mértékben

-       az érintett már rendelkezik az információkkal;

-       a szóban forgó információk rendelkezésre bocsátása lehetetlennek bizonyul, vagy aránytalanul nagy erőfeszítést igényelne, különösen a közérdekű archiválás céljából, tudományos és történelmi kutatási célból vagy statisztikai célból végzett adatkezelés esetében, vagy amennyiben az e bekezdésben említett kötelezettség valószínűsíthetően lehetetlenné tenné vagy komolyan veszélyeztetné ezen adatkezelés céljainak elérését. Ilyen esetekben az adatkezelőnek megfelelő intézkedéseket kell hoznia – az információk nyilvánosan elérhetővé tételét is ideértve – az érintett jogainak, szabadságainak és jogos érdekeinek védelme érdekében;

-       az adat megszerzését vagy közlését kifejezetten előírja az adatkezelőre alkalmazandó uniós vagy tagállami jog, amely az érintett jogos érdekeinek védelmét szolgáló megfelelő intézkedésekről rendelkezik; vagy

-       a személyes adatoknak valamely uniós vagy tagállami jogban előírt szakmai titoktartási kötelezettség alapján, ideértve a jogszabályon alapuló titoktartási kötelezettséget is, bizalmasnak kell maradnia.

III. Az érintett hozzáférési joga

(1)  Az érintett jogosult arra, hogy a Társaságtól visszajelzést kapjon arra vonatkozóan, hogy személyes adatainak kezelése folyamatban van-e, és ha ilyen adatkezelés folyamatban van, jogosult arra, hogy a személyes adatokhoz és a következő információkhoz hozzáférést kapjon:

a)    az adatkezelés céljai;

b)    az érintett személyes adatok kategóriái;

c)    azon címzettek vagy címzettek kategóriái, akikkel, illetve amelyekkel a személyes adatokat közölték vagy közölni fogják, ideértve különösen a harmadik országbeli címzetteket, illetve a nemzetközi szervezeteket;

d)    adott esetben a személyes adatok tárolásának tervezett időtartama, vagy ha ez nem lehetséges, ezen időtartam meghatározásának szempontjai;

e)    az érintett azon joga, hogy kérelmezheti az adatkezelőtől a rá vonatkozó személyes adatok helyesbítését, törlését vagy kezelésének korlátozását, és tiltakozhat az ilyen személyes adatok kezelése ellen;

f)     a valamely felügyeleti hatósághoz címzett panasz benyújtásának joga;

g)    ha az adatokat nem az érintettől gyűjtötték, a forrásukra vonatkozó minden elérhető információ.

(2)  A Társaság az adatkezelés tárgyát képező személyes adatok másolatát az érintett rendelkezésére bocsátja. Az érintett által kért további másolatokért az adatkezelő az adminisztratív költségeken alapuló, észszerű mértékű díjat számíthat fel. Ha az érintett elektronikus úton nyújtotta be a kérelmet, az információkat széles körben használt elektronikus formátumban kell rendelkezésre bocsátani, kivéve, ha az érintett másként kéri.

(3)  A (2) bekezdésben említett, másolat igénylésére vonatkozó jog nem érintheti hátrányosan mások jogait és szabadságait.

IV. A helyesbítéshez való jog

Az érintett jogosult arra, hogy kérésére a Társaság indokolatlan késedelem nélkül helyesbítse a rá vonatkozó pontatlan személyes adatokat. Figyelembe véve az adatkezelés célját, az érintett jogosult arra, hogy kérje a hiányos személyes adatok – egyebek mellett kiegészítő nyilatkozat útján történő – kiegészítését.

V. A törléshez való jog („az elfeledtetéshez való jog”)

(1)  Az érintett jogosult arra, hogy kérésére a Társaság indokolatlan késedelem nélkül törölje a rá vonatkozó személyes adatokat, a Társaság pedig köteles arra, hogy az érintettre vonatkozó személyes adatokat indokolatlan késedelem nélkül törölje, ha az alábbi indokok valamelyike fennáll:

a)    a személyes adatokra már nincs szükség abból a célból, amelyből azokat gyűjtötték vagy más módon kezelték;

b)    az érintett visszavonja az adatkezelés alapját képező hozzájárulását, és az adatkezelésnek nincs más jogalapja;

c)    az érintett a 3. Fejezet IX. cikk (1) bekezdése alapján tiltakozik az adatkezelés ellen, és nincs elsőbbséget élvező jogszerű ok az adatkezelésre, vagy az érintett a 3. Fejezet IX. cikk (2) bekezdése alapján tiltakozik az adatkezelés ellen;

d)    a személyes adatokat jogellenesen kezelték;

e)    a személyes adatokat az adatkezelőre alkalmazandó uniós vagy tagállami jogban előírt jogi kötelezettség teljesítéséhez törölni kell;

f)     a személyes adatok gyűjtésére az 1. Fejezet II. cikk (3) bekezdés a) pontjában említett, információs társadalommal összefüggő szolgáltatások kínálásával kapcsolatosan került sor.

(2)  Ha a Társaság nyilvánosságra hozta a személyes adatot, és az (1) bekezdés értelmében azt törölni köteles, az elérhető technológia és a megvalósítás költségeinek figyelembevételével megteszi az ésszerűen elvárható lépéseket – ideértve technikai intézkedéseket – annak érdekében, hogy tájékoztassa az adatokat kezelő adatkezelőket, hogy az érintett kérelmezte tőlük a szóban forgó személyes adatokra mutató linkek vagy e személyes adatok másolatának, illetve másodpéldányának törlését.

(3)  Az (1) és (2) bekezdés nem alkalmazandó, amennyiben az adatkezelés szükséges:

a)    a véleménynyilvánítás szabadságához és a tájékozódáshoz való jog gyakorlása céljából;

b)    a személyes adatok kezelését előíró, a Társaságra alkalmazandó uniós vagy tagállami jog szerinti kötelezettség teljesítése, illetve közérdekből vagy a Társaságra ruházott közhatalmi jogosítvány gyakorlása keretében végzett feladat végrehajtása céljából;

c)    jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez, illetve védelméhez.

VI. Az adatkezelés korlátozásához való jog

(1)  Az érintett jogosult arra, hogy kérésére a Társaság korlátozza az adatkezelést, ha az alábbiak valamelyike teljesül:

a)    az érintett vitatja a személyes adatok pontosságát, ez esetben a korlátozás arra az időtartamra vonatkozik, amely lehetővé teszi, hogy a Társaság ellenőrizze a személyes adatok pontosságát;

b)    az adatkezelés jogellenes, és az érintett ellenzi az adatok törlését, és e helyett kéri azok felhasználásának korlátozását;

c)    a Társaságnak már nincs szüksége a személyes adatokra adatkezelés céljából, de az érintett igényli azokat jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez; vagy

d)    az érintett a 3. Fejezet IX. cikk (1) bekezdése szerint tiltakozott az adatkezelés ellen; ez esetben a korlátozás arra az időtartamra vonatkozik, amíg megállapításra nem kerül, hogy a Társaság jogos indokai elsőbbséget élveznek-e az érintett jogos indokaival szemben.

(2)  Ha az adatkezelés az (1) bekezdés alapján korlátozás alá esik, az ilyen személyes adatokat a tárolás kivételével csak az érintett hozzájárulásával, vagy jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez, vagy más természetes vagy jogi személy jogainak védelme érdekében, vagy az Unió, illetve valamely tagállam fontos közérdekéből lehet kezelni.

(3)  A Társaság az érintettet, akinek a kérésére az (1) bekezdés alapján korlátozták az adatkezelést, az adatkezelés korlátozásának feloldásáról előzetesen tájékoztatja.

VII. Tájékoztatás helyesbítésről, törlésről vagy adatkezelés-korlátozásról

A Társaság minden olyan címzettet tájékoztat a fentiek szerinti valamennyi helyesbítésről, törlésről vagy adatkezelés-korlátozásról, akivel, illetve amellyel a személyes adatot közölték, kivéve, ha ez lehetetlennek bizonyul, vagy aránytalanul nagy erőfeszítést igényel. Az érintettet kérésére a Társaság tájékoztatja e címzettekről.

VIII. Az adathordozhatósághoz való jog

(1)  Az érintett jogosult arra, hogy a rá vonatkozó, általa egy adatkezelő rendelkezésére bocsátott személyes adatokat tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban megkapja, továbbá jogosult arra, hogy ezeket az adatokat egy másik adatkezelőnek továbbítsa anélkül, hogy ezt akadályozná az az adatkezelő, amelynek a személyes adatokat a rendelkezésére bocsátotta, ha az adatkezelés az 1. fejezet II. cikk (2) bekezdés a) pontja vagy az 1. fejezet II. cikk (4) bekezdése szerinti hozzájáruláson, vagy az 1. fejezet II. cikk (2) bekezdés b) pontja szerinti szerződésen alapul; és az adatkezelés automatizált módon történik.

(2)  Az adatok hordozhatóságához való jog (1) bekezdés szerinti gyakorlása során az érintett jogosult arra, hogy – ha ez technikailag megvalósítható – kérje a személyes adatok adatkezelők közötti közvetlen továbbítását.

(3)  Az (1) bekezdésben említett jog gyakorlása nem sértheti a törléshez való jogot szabályozó rendelkezéseket. Az említett jog nem alkalmazandó abban az esetben, ha az adatkezelés közérdekű vagy a Társaságra ruházott közhatalmi jogosítványai gyakorlásának keretében végzett feladat végrehajtásához szükséges.

(4)  Az (1) bekezdésben említett jog nem érintheti hátrányosan mások jogait és szabadságait.

IX. A tiltakozáshoz való jog

(1)  Az érintett jogosult arra, hogy a saját helyzetével kapcsolatos okokból bármikor tiltakozzon személyes adatainak kezelése ellen – ideértve az említett rendelkezéseken alapuló profilalkotást is –, ha az adatkezelés közérdekű vagy a Társaságra ruházott közhatalmi jogosítvány gyakorlásának keretében végzett feladat végrehajtásához, illetve a Társaság vagy egy harmadik fél jogos érdekeinek érvényesítéséhez szükséges.

Ebben az esetben a Társaság a személyes adatokat nem kezelheti tovább, kivéve, ha a Társaság bizonyítja, hogy az adatkezelést olyan kényszerítő erejű jogos okok indokolják, amelyek elsőbbséget élveznek az érintett érdekeivel, jogaival és szabadságaival szemben, vagy amelyek jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez kapcsolódnak.

(2)  Ha a személyes adatok kezelése közvetlen üzletszerzés érdekében történik, az érintett jogosult arra, hogy bármikor tiltakozzon a rá vonatkozó személyes adatok e célból történő kezelése ellen, ideértve a profilalkotást is, amennyiben az a közvetlen üzletszerzéshez kapcsolódik.

(3)  Ha az érintett tiltakozik a személyes adatok közvetlen üzletszerzés érdekében történő kezelése ellen, akkor a személyes adatok a továbbiakban e célból nem kezelhetők.

(4)  Az (1) és (2) bekezdésben említett jogra legkésőbb az érintettel való első kapcsolatfelvétel során kifejezetten fel kell hívni annak figyelmét, és az erre vonatkozó tájékoztatást egyértelműen és minden más információtól elkülönítve kell megjeleníteni.

(5)  Az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások igénybevételéhez kapcsolódóan és a 2002/58/EK irányelvtől eltérve az érintett a tiltakozáshoz való jogot műszaki előírásokon alapuló automatizált eszközökkel is gyakorolhatja.

X. Az érintett tájékoztatása az adatvédelmi incidensről

(1)  Ha az adatvédelmi incidens valószínűsíthetően magas kockázattal jár a természetes személyek jogaira és szabadságaira nézve, a Társaság indokolatlan késedelem nélkül tájékoztatja az érintettet az adatvédelmi incidensről.

(2)  Az (1) bekezdésben említett, az érintett részére adott tájékoztatásban világosan és közérthetően ismertetni kell az adatvédelmi incidens jellegét, és közölni kell legalább az előző cikk (3) bekezdésének b), c) és d) pontjában említett információkat és intézkedéseket.

(3)  Az érintettet nem kell az (1) bekezdésben említettek szerint tájékoztatni, ha a következő feltételek bármelyike teljesül:

a)    a Társaság megfelelő technikai és szervezési védelmi intézkedéseket hajtott végre, és ezeket az intézkedéseket az adatvédelmi incidens által érintett adatok tekintetében alkalmazták, különösen azokat az intézkedéseket – mint például a titkosítás alkalmazása –, amelyek a személyes adatokhoz való hozzáférésre fel nem jogosított személyek számára értelmezhetetlenné teszik az adatokat;

b)    a Társaság az adatvédelmi incidenst követően olyan további intézkedéseket tett, amelyek biztosítják, hogy az érintett jogaira és szabadságaira jelentett, az (1) bekezdésben említett magas kockázat a továbbiakban valószínűsíthetően nem valósul meg;

c)    a tájékoztatás aránytalan erőfeszítést tenne szükségessé. Ilyen esetekben az érintetteket nyilvánosan közzétett információk útján kell tájékoztatni, vagy olyan hasonló intézkedést kell hozni, amely biztosítja az érintettek hasonlóan hatékony tájékoztatását.

(4)  Ha a Társaság még nem értesítette az érintettet az adatvédelmi incidensről, a felügyeleti hatóság, miután mérlegelte, hogy az adatvédelmi incidens valószínűsíthetően magas kockázattal jár-e, elrendelheti az érintett tájékoztatását, vagy megállapíthatja a (3) bekezdésben említett feltételek valamelyikének teljesülését.

XI. A felügyeleti hatóságnál történő panasztételhez való jog

(1)    Az egyéb közigazgatási vagy bírósági jogorvoslatok sérelme nélkül, minden érintett jogosult arra, hogy panaszt tegyen egy felügyeleti hatóságnál – különösen a szokásos tartózkodási helye, a munkahelye vagy a feltételezett jogsértés helye szerinti tagállamban –, ha az érintett megítélése szerint a rá vonatkozó személyes adatok kezelése megsérti e rendeletet.

(2)    Az a felügyeleti hatóság, amelyhez a panaszt benyújtották, köteles tájékoztatni az ügyfelet a panasszal kapcsolatos eljárási fejleményekről és annak eredményéről, ideértve azt is, hogy az ügyfél jogosult bírósági jogorvoslattal élni.

XII. Az adatkezelővel vagy az adatfeldolgozóval szembeni hatékony bírósági jogorvoslathoz való jog

(1)  A rendelkezésre álló közigazgatási vagy nem bírósági útra tartozó jogorvoslatok – köztük a felügyeleti hatóságnál történő panasztételhez való jog – sérelme nélkül, minden érintett hatékony bírósági jogorvoslatra jogosult, ha megítélése szerint a személyes adatainak e rendeletnek nem megfelelő kezelése következtében megsértették az e rendelet szerinti jogait.

(2)  Az adatkezelővel vagy az adatfeldolgozóval szembeni eljárást az adatkezelő vagy az adatfeldolgozó tevékenységi helye szerinti tagállam bírósága előtt kell megindítani. Az ilyen eljárás megindítható az érintett szokásos tartózkodási helye szerinti tagállam bírósága előtt is, kivéve, ha az adatkezelő vagy az adatfeldolgozó valamely tagállamnak a közhatalmi jogkörében eljáró közhatalmi szerve.

XIII. Az érintettek képviselete

(1)  Az érintett jogosult arra, hogy panaszának a nevében történő benyújtásával, jogainak a nevében való gyakorlásával, valamint – ha a tagállam joga ezt lehetővé teszi – a kártérítési jognak a nevében történő érvényesítésével olyan nonprofit jellegű szervet, szervezetet vagy egyesületet bízzon meg, amelyet valamely tagállam jogának megfelelően hoztak létre, és amelynek az alapszabályában rögzített céljai a közérdeket szolgálják, és amely az érintettek jogainak és szabadságainak a személyes adataik vonatkozásában biztosított védelme területén tevékenykedik.

(2)  A tagállamok rendelkezhetnek úgy, hogy az adott tagállamban az e cikk (1) bekezdésében említett bármely szerv, szervezet vagy egyesület – az érintettől kapott megbízástól függetlenül – jogosult legyen arra, hogy a felügyeleti hatósághoz panaszt nyújtson be, valamint hogy gyakorolja a fent említett jogokat, ha megítélése szerint az érintett személyes adatainak kezelése következtében megsértették az érintett e rendelet szerinti jogait.

XIV. A kártérítéshez való jog és a felelősség

(1)  Minden olyan személy, aki e rendelet megsértésének eredményeként vagyoni vagy nem vagyoni kárt szenvedett, az elszenvedett kárért az adatkezelőtől vagy az adatfeldolgozótól kártérítésre jogosult.

(2)  Az adatkezelésben érintett valamennyi adatkezelő felelősséggel tartozik minden olyan kárért, amelyet az e rendeletet sértő adatkezelés okozott. Az adatfeldolgozó csak abban az esetben tartozik felelősséggel az adatkezelés által okozott károkért, ha nem tartotta be az e rendeletben meghatározott, kifejezetten az adatfeldolgozókat terhelő kötelezettségeket, vagy ha az adatkezelő jogszerű utasításait figyelmen kívül hagyta vagy azokkal ellentétesen járt el.

(3)  Az adatkezelő, illetve az adatfeldolgozó mentesül az e cikk (2) bekezdése szerinti felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a kárt előidéző eseményért őt semmilyen módon nem terheli felelősség.

(4)  Ha több adatkezelő vagy több adatfeldolgozó vagy mind az adatkezelő mind az adatfeldolgozó érintett ugyanabban az adatkezelésben, és – a (2) és (3) bekezdés alapján – felelősséggel tartozik az adatkezelés által okozott károkért, minden egyes adatkezelő vagy adatfeldolgozó az érintett tényleges kártérítésének biztosítása érdekében egyetemleges felelősséggel tartozik a teljes kárért.

(5)  Ha valamely adatkezelő vagy adatfeldolgozó a (4) bekezdéssel összhangban teljes kártérítést fizetett az elszenvedett kárért, jogosult arra, hogy az ugyanazon adatkezelésben érintett többi adatkezelőtől vagy adatfeldolgozótól visszaigényelje a kártérítésnek azt a részét, amely megfelel a (2) bekezdésben megállapított feltételek értelmében a károkozásért viselt felelősségük mértékének.

(6)  A kártérítéshez való jog érvényesítését célzó bírósági eljárást az előtt a bíróság előtt kell megindítani, amely a XI. cikk (2) bekezdésében említett tagállam joga szerint illetékes.

(7)  Jogorvoslattal élhet: Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság 

Postacím:1530.Budapest,Pf.:5. 
Cím:1125.Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/c.
Telefon:+36(1)391-1400
Fax:+36(1)391-1410
URL: 
http://naih.hu 
Online vitarendezési platform:
Ha panasszal kíván élni online vásárolt termékkel, vagy szolgáltatással kapcsolatban, az Európai Bizottság által létrehozott online vitarendezési platformon keresztül is benyújthatja panaszát a 
http://ec.europa.eu/consumers/odr/ weboldalon keresztül. 
Magyar online tanácsadó pontként a Budapesti Békéltető Testülethez is fordulhat. A testület, a következő telefonszámon várja a fogyasztók és vállalkozások online vitarendezési eljárással összefüggő és további, a fentiekhez kacsolódó kérdéseit: +36 1 488 2033. A következő e-mail címen ugyancsak fordulhatnak tájékoztatásért: onlinevita@bkik.hu .További információk elérhetőek a 
bekeltet.hu weboldalon.

(8)  Jelen dokumentum nyomtatóbarát változatának letöltéséhez, és megtekintéséhez kattintson ide.

(9)  Adatkezelési nyilvántartási azonosítónk: NAIH-128251/2017.

Budapest, 2023.07.12.

Cookie beleegyezés kezelése és adatok letöltése

Kattintson ide